Skrivtävling Halloween 2024

Stunden är här! Halloween-natten är kommen. Alla små monster har knackat färdigt på kvarterets dörrar, ätit sig mätta på godis och dubbelkollat att det inte finns några riktiga monster under sängarna. Och när barnen äntligen slumrar till…då stiger de verkliga monstren fram ur skuggorna. Upp ur gravarna, upp ur haven, lösgör sig från trädstammar och stenar och sveper fram längs tomma gator.

Det är NU som Halloween börjar. På riktigt.

Vad händer just i natt, på din gata, i ditt kvarter? Vågar du ta reda på det? Titta ut genom fönstret och skriv om vad du ser, eller vart än din fantasi tar dig…men teman för årets tävling ska vara skräck, fantastik och spöklika vävar av magi.

Tävlingsregler:

Skriv en novell på max fyra A4-sidor med 1,5 radavstånd

Tema: Halloween-natten i mitt kvarter

Skicka in till info@mordochmagi.se

Märk ditt bidrag med “Halloweentävling 2024” samt skriv ditt namn i ämnesraden.

Bidraget ska vara oss till handa senast söndag 10 nov 23:59.

Vinnaren kommer att meddelas på Mordochmagi.se under vecka 47. Vinsten är att få sin novell publicerad på mordochmagi.se

Här kan du läsa mer om varför Halloween firas, och få lite inspiation:

Halloween har sitt ursprung i irländska och anglosaxiska ”All hallow’s eve” och inträffar den 31 oktober varje år. Det var en keltisk höstfest som markerade skördetiden då eldar tändes för att vägleda de döda och skrämma bort häxor.

Halloween är ett av många exempel på traditioner som migrerar och omvandlas. Till USA kom den med irländska emigranter och blev populär under 1800-talet och senare. Dagen förknippas med de döda, det syns genom att människor klär ut sig till diverse dödsväsen. Firandet utvecklades i USA till en barnens högtid, då barn fick skämta och retas med de vuxna.

Vissa drag i Halloween liknar det svenska påskfirandet liksom flera andra lekfulla seder, men också i många internationella högtider med mer eller mindre uttalat karnevalstema.

Influenserna till Halloween i Sverige har kommit via amerikansk populärkultur och globalisering i allmänhet. Halloween började dyka upp i Sverige under slutet av 1980-talet. Alldeles säkert spelar skräckfilm och litteratur en stor roll för spridningen.

Högtiden har växt sedan 1990-talet och blivit populär främst bland barn och ungdomar.

De allra första spåren av Halloween i Sverige finns i universitetssammanhang i början av 1950-talet, när amerikanska gäststudenter arrangerade Halloween-fest. Men som allmänt spridd högtid syns den först under sent 1980-tal, då storstadskrogar arrangerade särskilda Halloweenaftnar.

I Sverige och Norden sammanfaller högtiden med Alla helgons dag, en dag till åminnelse av de döda. Båda högtiderna tematiserar de döda och döden. Därmed har de släktskap med många högtider runtom i världen vid denna tid.

Många högtider handlar ytterst om livet och döden. I en del, som Halloween, synliggörs gränsen mellan de levande och de döda tydligt. Mycket av Halloween handlar om att gestalta skräck och död, på så sätt görs döden symboliskt närvarande i våra hem och i offentligheten.

Jack-O’-Lantern – en symbolisk pumpa

I det irländska firandet gjordes lyktor av rovor eller betor. Foto: Eva Thelin/Isof.

En viktig symbol för halloween är den till ett grinande ansikte utskurna pumpan, “Jack-O’-Lantern”. Namnet är känt sedan 1500-talet och syftar på eldsflammor i sumpmarker och härrör från östra England.

Den symboliska urkarvade pumpan som en ljuskälla, som i dag står som symbol för halloween, utvecklades i USA där irländarnas lyktor av rovor eller betor ersattes med pumpan.

Traditionellt markerar Halloween (genom sitt ursprung i keltiska höstfesten All hallow’s eve) liksom Alla helgons dag övergången mellan sommar- och vinterhalvåret. Pumpan, som från början var en rova, är ett exempel på detta. Dessa grödor fick efterhand läskiga utformningar. På detta sätt finns koppling till de skördehögtider och marknader vi har haft i Sverige.

Lästips:

Halloween. Omstridd och omhuldad (2017)

Författare: Agneta Lilja och Fredrik Skott

En bok som undersöker seden med halloween i Sverige, hur den har tagits emot och hur den uppmärksammas. Finns att läsa gratis som pdf eller beställas i tryckt version.

Läs Halloweenboken som pdf eller beställ tryckt version Öppnas i nytt fönster.

LYCKA TILL och vi ser fram emot ditt tävlingsbidrag!

/Anna och Sara


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *